"We doen het samen"

  • Bert Komdeur, Afdelingshoofd Bestuur- en dienstverlening
  • Van huis uit: Historicus en bestuurskundige
  • Feit of fabel?: Wij geven niet graag evenementenvergunningen af. 
  • Werkmotto: We doen het samen. 
  • Krijgt energie van: Oplossingen vinden, waar niemand nog aan heeft gedacht. 
  • Jouw baan, mijn baan: ‘Ik blijf een overheidsman. Misschien zou ik stiekem wel burgemeester willen worden.’
Bert Komdeur, afdelingshoofd Bestuur- en dienstverlening

De afdeling Bestuur- en dienstverlening gaat voor een excellente dienstverlening aan de inwoners en het bedrijfsleven van Barneveld. Afdelingshoofd Bert Komdeur: "Toen ik hier begon, zaten collega’s vanuit hun bureaustoel plannen te bedenken. Dat kun je je niet meer voorstellen’, zegt hij. ‘Mijn collega’s halen buiten op, waar we binnen mee aan de slag gaan."

Mensen en doelstellingen

"Een voorbeeld? We kregen diverse vragen over het ontwikkelen van een Railterminal. Op een Railterminal kunnen containers worden overgeladen van vrachtwagens naar een trein en vice versa. Het vervoer over het spoor is milieuvriendelijk, dus we konden ook een bijdrage leveren aan het besparen van CO2, één van onze doelstellingen voor duurzaamheid. Een mooi project dus. Als een  soort ‘makelaar’ hebben we gekeken welke collega’s binnen de gemeente betrokken moesten worden om dit project verder te brengen. Dat is een typisch voorbeeld van opgavegericht werken en het verbinden van mensen en doelstellingen."

Ondernemend en wendbaar

"Als ondernemende collega schrijf je geen dikke nota’s, maar weet je wel een visie te concretiseren. Je denkt buiten de kaders en zegt pas ‘Dit gaat niet’ als alle mogelijkheden zijn onderzocht. Er heerst een fabel dat wij niet snel een evenementenvergunning afgeven. Als een vergunning wordt afgewezen, is dat echt met een reden.

Wij willen een wendbare organisatie zijn. Dat betekent dat je maatwerk levert, snel schakelt en met meer dingen tegelijk bezig kunt zijn. Een bestuurlijke antenne is ook belangrijk. Als je aan de balie zit bijvoorbeeld, maak van een verhaal dan niet direct een klacht. Mensen willen soms gewoon gehoord worden."

Gastvrij en verbindend

"Onze zes afdelingen moeten horizontaal worden verbonden om onze dienstverlening naar een hoger plan te brengen bijvoorbeeld. Daarvoor hebben we mensen nodig die onze kernwaarden intrinsiek met zich meedragen. Gastvrij gaat verder dan een vriendelijke bejegening. Het betekent luisteren naar het verhaal van mensen en kijken hoe we ze verder kunnen helpen.

Aangezien we projectmatig en steeds meer in programma’s gaan werken, is het belangrijk dat we verbinden. Even boven een onderwerp hangen en dan bedenken welke collega’s betrokken moeten worden. Niet alleen de verbinding in mensen zien, maar ook in opgaven, zoals het voorbeeld van de railterminal met een economische en een duurzaamheidsdoelstelling. Wij gaan binnenkort een nieuwe functie introduceren, een gebiedsregisseur. Die persoon kijkt echt breed in een gebied, weet wat er speelt en gaat alles aan elkaar knopen."