"Wat je aan mensen geeft, krijg je terug"

  • Ruud Schouwaert, Directeur Ruimtelijke Ontwikkeling
  • Van huis uit: Jurist
  • Feit of fabel?: Gemeenten bouwen zelf huizen.
  • Werkmotto: Wat je aan mensen geeft, krijg je terug.
  • Krijgt energie van: Lastige kwesties oplossen, zoals het vinden van woningen voor 200 statushouders binnen een paar maanden. Een collega heeft dit project fantastisch getrokken.
  • Jouw baan, mijn baan: ‘Ik houd van dieren, dus dierenarts of gids tijdens verre fietsvakanties. Ik heb de 2600 km lange route naar Santiago de Compostella gefietst. Iedereen die je ontmoet heeft een verhaal. En ja, ik heb in de rij gestaan om het houten beeld van St-Jacobus aan te raken.
Ruud Schouwaert, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling

Ruud Schouwaert vormt samen met Wabe Wieringa (gemeentesecretaris) de directie van de organisatie. "Verhoudingsgewijs wordt er in geen enkele gemeente in Nederland zoveel ontwikkeld als in Barneveld," zegt hij enthousiast. "We bouwen bijvoorbeeld zo’n 600 huizen per jaar. Het is natuurlijk een fabel dat we die huizen zelf bouwen. We maken het mogelijk dat anderen kunnen bouwen."

Van servet naar tafellaken

"Als organisatie groeien we van servet naar tafellaken, naar zo’n 500 collega’s en hebben we mensen met inhoud nodig. Als je alleen een beetje kunt netwerken en een vlotte babbel hebt, kom je er niet. Een goede grondexploitatie google je bijvoorbeeld niet even bij elkaar. Je moet de kennis hebben en de onderhandelingsvaardigheden. Je moet onze manier van doen ook prettig vinden. Niet praten maar poetsen. Een beetje Rotterdams, maar dan wat meer gepolijst. Gewoon doen en onderweg zien wat we tegenkomen. We gaan op een informele, plezierige manier met elkaar om, maar het schuurt wel. Een discussie wordt niet vermeden. Elkaar aanspreken, mag wat mij betreft nog scherper."

Een feestje van ons allemaal

"Belangrijk is ook dat mensen het leuk vinden om samen te werken. De organisatie is in zes afdelingen verdeeld, maar het werk wordt steeds meer door de afdelingen heen georganiseerd. Dat staat dus haaks op een taakje afronden en dit overhevelen naar de volgende afdeling.

Projectmatig werken is voor mij de enige manier om een opdracht van a naar z te brengen. Een projectleider heeft het fenomeen schuursessies geïntroduceerd. Zij is met een projectteam, verschillende disciplines, letterlijk in het weiland gaan zitten met een picknickmand. ‘Wij gaan samen zorgen dat hier een woonwijk komt.’ Zo’n start brengt het gevoel over dat een project een feestje van ons allemaal is."

Pilot programmatisch werken

"Er zijn onderwerpen die de hele organisatie aangaan, zoals duurzaamheid, dienstverlening en gebiedsgericht. Daarom zijn we een pilot gestart met programmatisch werken. Wat doen we al, wat willen we bereiken en welke inspanningen zijn hiervoor nodig? De verbinding op inhoud en resultaat is geslaagd, vind ik, al gaat het zeker nog niet vanzelf. Als je een netwerkorganisatie inricht langs een programmalijn, dan moet uiteindelijk de begroting hierop aansluiten. Daar is het nu nog te vroeg voor trouwens. Binnenkort gaan we de peilstok erin steken en kijken wat de pilot heeft opgeleverd. Dan is het de kunst om er over te vertellen en mensen aan te laten sluiten die nog niet betrokken zijn. Dat vertellen doen we in Barneveld te weinig."