"Als je lol hebt in je werk, gaat het gemakkelijk"

  • Cody Vogel, Afdelingshoofd Beheer Openbare Ruimte
  • Van huis uit: Leergierig en alles aanpakken. 
  • Feit of fabel?: Er is veel ruimte om ‘dingen’ naar je hand te zetten.
  • Werkmotto: Als je lol hebt in wat je doet, gaat het werk makkelijk. 
  • Krijgt energie van: Samen met mensen dingen voor elkaar krijgen, beter maken, mooier achterlaten. 
  • Jouw baan, mijn baan: Professioneel mountainbiker.
Cody Vogel, afdelingshoofd Beheer Openbare Ruimte

De afdeling Beheer Openbare Ruimte zorgt dat de leefomgeving in Barneveld wordt beheerd en onderhouden. "Dat doen we vooral met eigen mensen," zegt afdelingshoofd Cody Vogel. "Er is een grote verscheidenheid aan werkzaamheden nodig om inwoners te laten leven in een schone, groene en veilige omgeving. Dat willen we op een hoog niveau uitvoeren. Er bovenop zitten, dus. Vandaar de keuze om beheer en onderhoud zelf uit te voeren en niet uit te besteden, zoals veel gemeenten doen."

Altijd mensen nodig

"In de Openbare Ruimte werken zo’n 150 mensen. Wij zijn een aantrekkelijke werkgever in de regio en hebben eigenlijk altijd mensen nodig. Vakmensen die met hun handen werken en mensen voor op het bedrijfsbureau die projecten en beheer leiden, ondersteunen en data gedreven werken.

Barneveld is een groeigemeente en de afdeling bruist van de activiteiten. Je hebt met alle takken van sport te maken als je hier werkt. Onderhoud en beheer van wegen, het groen, de openbare verlichting, het ophalen van afval en het beheren van begraafplaatsen bijvoorbeeld.

Sommige mensen denken dat we heel strak en formeel zijn georganiseerd, maar niets is minder waar. Er is veel ruimte om ‘dingen’ naar je hand te zetten en te experimenteren. En er is geen afrekencultuur als je een keer een fout maakt."

Anders denken, anders doen

"Hoe we dingen anders doen? We zijn programmatisch werken aan het ontdekken. Wij hebben bijvoorbeeld een klachten- en meldingen systeem dat we ook kunnen gebruiken om een klanttevredenheidsonderzoek te doen in het kader van het programma dienstverlening.

Voor wat betreft het programma duurzaamheid kijken we onder meer naar lichtplannen. Volgens de norm staat er om 3.00 uur ’s nachts net zoveel licht aan als om 17.00 uur ’s middags als iedereen van zijn werk naar huis rijdt. Dat is dan misschien wel de norm, maar het is niet logisch.

Natuur, bomen en biodiversiteit bepalen sterk de kwaliteit van de openbare ruimte en leveren een bijdrage aan klimaatadaptatie. Ook daaraan besteden we veel aandacht.

Ik stimuleer collega’s om elkaar op te zoeken en collegevoorstellen te schrijven vanuit verschillende disciplines. En natuurlijk om samen te werken met de mensen waar we het voor doet, onze inwoners."